29 Nisan 2024

zeki-sarihan

SEN SANA NE SANIRSAN…

  • PDF

Ey oğul!

 

Bu dünyada sen ne isen başkaları da o. Sen nasıl hür ve bağımsız yaşamak istiyorsan başka insanların da buna hakkı olduğunu unutma. Senin nasıl görüşlerini ifade etmeye ihtiyacın varsa, başkalarının da bu ihtiyacı var.

 

Başkalarına yapılan adaletsizliklere, zulümlere ses çıkarmazsan senin vicdanın beş para etmez.

 

Nasıl başkalarının senin yurdunu istila ve talan etmeye, zenginliklerine el koymaya, milletini tutsak etmeye hakkı yoksa senin devletinin ve milletinin de başka milletler için böyle bir hakkı olmadığını bil. Onu ataların da yapmış olsa bununla övünme. Aksine, bundan dersler çıkar ve senin üzerinde ağır bir yük olan bu geçmiş hatıradan kurtul.   Ancak o zaman bütün milletlerle dost olabilirsin. Nasıl sen, yurduna göz dikenleri def etmek için savaşmak zorundaysan, başka milletlerin de buna hakkı vardır.

 

Herkesin felsefi görüşü, dinsel inancı farklı olabilir. Bunlardan ötürü insanlar arasına ayrılık, düşmanlık yaratılmasına izin verme. Onlarla barış içinde yaşamana bak. Senin yapman gereken ayırım zalimlerle mazlumlar, sömürenlerle sömürülenler arasındadır.

 

Ey oğul!

 

Sen nasıl bir milletin mensubu isen ve bunu kendin seçmemişsen, başka milletlere mensup insanlar da bunu kendileri seçmediler.  Milletler, dünya bahçesindeki çiçekler gibidir. Her birinin kokusu, rengi farklı olsa da insanlık bahçesinin süsleridir. Hiç birisi diğerinden aşağı değildir. Her birinin marifeti ve yeri ayrıdır.

 

Her millet kendi kaderini belirleme hakkına sahiptir. Sakın kof bir milliyetçiliğe kapılıp bu hakkı inkâr etme. Unutma ki, başka milletlerin hür ve bağımsız yaşamasını kabul edemeyenler, kendi milletlerinin haklarını da savunamazlar. Zayıfları ezmeyi marifet sayanlar, zalimlere de yaltaklanma yolunu seçerler.

 

Zengin, bilim ve teknolojide ilerlemiş milletlere bakıp kendi milletinden utanma. Sırf bu nedenle vatanını bırakıp başka ülkelere taşınmayı düşünme.  Unutma ki, vatan senin evindir.  Sen mutluluğu ancak orada duyabilirsin. Ancak orada ayaklarını istediğin gibi uzatıp oturabilirsin. Bu ev eskimişse onu onarmak veya yeniden yapmak senin görevindir.

 

Ve gene unutma ki, mille de senin anandır. Anan seni nasıl doğurup ak sütüyle beslemişse milletin de sana dilini, kültürünü aktardı. Onun suyunu içtin, topraklarında yetişen ürünlerle büyüdün. Kişiliğin onun değerleriyle biçimlendi. Bir evlat, anasını nasıl reddedemezse milletini de küçümseyemez. O geri ise ilerletmek, cahil ise bilgi sahibi etmek senin görevindir.

 

Senin taşıdığın bütün olumlu davranışların kaynağı, esasını emekçi halkın oluşturduğu millettir. Çalışkanlık, hakseverlik, cesaret, yurtseverlik, bilgelik, doğruluk kaynağı halktır. Senin görevin milletteki bu özellikleri özümsemek ve bunları beslemektir. (31 Mart 2016)

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde