29 Nisan 2024

zeki-sarihan

BİLGİ PEŞİNDE KOŞ

  • PDF

Ey oğul !

 

Bilgili bir insan olmalısın ki hem işinde başarılı olabilesin hem çevrene ışıklar saçabilesin.

 

Bilgili insanla bilgisiz insan arasında büyük bir nitelik farkı vardır. Bilgi insanı kör karanlıktan korur.

 

Fakat bilgi kişiyi iyi insan yapmaya yetmez. Bilgiyi kimin için ve nasıl kullanacağın önemlidir. Nice insan vardır ki, bilgiyi zalimlerin ve sömürücülerin iktidarını ayakta tutmak için kullanır. Geçmiş yüzyıllarda bilgi geniş ölçüde zenginlerin tekelindeydi. Günümüzde de hâlâ geniş çapta öyledir.

 

Sen de onların eli altındaki bilgiye erişerek onu insanlığın bağımlılıktan kurtuluşu özgürlük ve kitlelerin refahı için kullanmalısın. Promete’nin tanrıları eli altındaki ateşi çalıp soğuktan ölmek üzere olanlara ulaştırması gibi, sen de nerede ve kimlerin eli altında olursa olsun bilgiyi edinip onu ihtiyacı olanların hizmetine vermelisin.

  

İnsanoğlunun başından beri yaşantılarıyla, deneyimleriyle ve akıl yürütmeyle biriktirdiği bilgi, evrenin kendisi gibi ucu bucağı olmayan bir deniz gibidir.  Bin yıl yaşasan bu bilgi deryasını kucaklaman mümkün değildir. Bu nedenle her şeyi ve rastgele öğrenmeye kalkışma. Sana, senin uzmanlık alanına gerekli olanları öğrenmeye çalış. Bunun bile sınırı yoktur.

 

Ayaklı kütüphane olmanın faydası çok sınırlıdır. Bulmacaları kolayca çözemesen de olur. Bilgili görünmek için belleğini bir hamal gibi kullanmana gerek yok. Önemli olan hangi bilgiye nasıl ulaşacağını öğrenmektir.

 

Yaşantılarla ve deneylerle edindiklerinden başka bilgiyi başkalarını dinleyerek ve okuyarak edinebilirsin. Bunların her biri senin için birer fırsattır. Kim olurlarsa olsunlar bilenleri dinlemekten kaçınma. Hele okumak senin ömür boyu vazgeçemeyeceğin bir öğrenme yoludur. Bilim ve teknoloji olsun, felsefe, sanat ve toplumbilimleri olsun insanlığın bütün bilgi birikimi, kitaplara işlenmiştir.  Ne kadar büyük bir servetin seni beklediğinin farkında mısın?

 

Ey oğul !

 

Okuma alışkanlığı olmayan bir toplum ne özgürleşebilir, ne kalkınabilir ne de uygar bir toplum olabilir. Okunacak kitap çok, ömrümüz kısadır. Okunacak kitapları özenle, sana en yararlı olacaklar arasından seçmelisin. Neyi nasıl yapacağımızı bilmeyişimiz yüzünden ömrümüzün önemli bir kısmı bir daha geri gelmemek üzere boşa akıp gitmektedir.

 

Hangi alanda çalışırsan çalış, sanatla bağını koparma. Sanat kaba bir mermerden usta bir heykeltıraşın zarif bir eser yaratması gibi senin ruhunu yontar. edebiyatçılar, sanatçılar, bizleri biçimlendirirler.

 

Bir kitabı okumak için harcadığın zaman boyunca, onun yazarıyla arkadaşlık yapmakta, onu dinlemektesin. Bunun ne büyük bir nimet olduğunun farkında mısın? (6 Nisan 2016)

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde