03 Mayıs 2024

ADD Fatsa: “Öğretmenlere Büyük Görevler Düşüyor”

  • PDF

 

24 Kasım Öğretmenler günü nedeniyle Atatürkçü Düşünce Derneği Fatsa Şubesi tarafından yazılı bir basın açıklaması yapıldı.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Çağdaş uygarlık düzeyine ulaşma” yolunda eğitimin önemini çok iyi bilen Büyük Önder Mustafa Kemal ATATÜRK Ulusal Kurtuluş Savaşını büyük bir başarı ile bitirdikten sonra: “SIRA EKONOMİK VE BİLİMSEL ZAFERE GELDİ.” diyerek 03 Mart 1924 yılında kabul edilen Öğretim Birliği yasası ile eğitimin de laikleşmesinin, çağdaş ve uygar bir nitelik kazanmasının önünü açmıştır.

ATATÜRK, insan yetiştirmenin bilimin ışığında olması gerektiğine olan inancını şu sözlerle ifade etmektedir: “ BENİM MANEVİ MİRASIM AKIL VE BİLİMDİR:” Bu inancını Kurtuluş Savaşı ortamında bile bir an olsun aklından çıkarmamıştır. Bilim ve eğitime olan inancını, savaş sırasında Bursa’da öğretmenlerle görüşmesi ve burada en güzel konuşmalarından birini yapması çok açık bir şekilde göstermektedir. Laik ve bilimsel eğitimi çağdaş uygarlığa ulaşmanın birinci adımı olarak gören Büyük Önder, bilimsel bilgi ve düşüncenin öğretilmesi ve savunulmasında öğretmenlere büyük görevler düştüğünü belirterek onlara şöyle seslenmektedir: “ HİÇ BİR ZAMAN AKLINIZDAN ÇIKMASIN Kİ CUMHURİYET; SİZDEN FİKRİ HÜR, İRFANI HÜR, VİCDANI HÜR NESİLLER İSTER. SAVAŞ MEYDANLARINDA KAZANILAN PARLAK ZAFERLERİN YARARLI SONUÇLAR VERMESİ ANCAK İRFAN ORDUSUYLA MÜMKÜNDÜR.” Bu sözleriyle O, savaşın kazanılmasından sonra asıl savaşımın eğitim alanında verilmesinin ve laik, çağdaş ve antiemperyalist bir eğitim kadrosuna sahip olunmasının önemini vurgulamıştır. O’na göre yeni devletin ve toplumun öğretmeni laik ve demokratik cumhuriyetin kuruluş felsefesine bağlı ve bunu sonuna kadar savunacak bir donanımda olmalıdır.

1 Kasım 1928’de kabul edilen HARF DEVRİMİ ile yeni Türk alfabesine geçilmiş ve Büyük Önder yeni harfleri halkına öğretmek için bizzat 24 Kasım 1928’de İstanbul Sarayburnu’nda kara tahtanın başına geçmiştir. İşte bugünün anısına 1980 yılı sonrası 24 Kasım günü ÖĞRETMENLER GÜNÜ olarak kutlanmaktadır. Büyük Önder okuma-yazma seferberliği başlatarak “MİLLET MEKTEPLERİNİN” açılışını sağlamış ve “BAŞÖĞRETMEN” sanını almıştır. “CUMHURBAŞKANI OLMASAYDIM MUTLAKA MİLLİ EĞİTİMİN BAŞINA GEÇERDİM.” diyerek eğitime verdiği önemi dile getirmiştir.

Atatürk döneminde hem toplumsal saygınlığı olan ve hem de ekonomik sıkıntısı bulunmayan öğretmenlerin günümüzde toplumsal saygınlığının bulunduğunu söylemek güçtür. Ekonomik olarak da toplumun tüm kesimleri gibi büyük sorunları olduğu bir gerçektir. Toplumsal yaşamdaki olumsuzluklar da eğitim ve öğretimi etkilemekte ve kalitesini düşürmektedir. Ülkemizde ikiyüzbinin üzerinde öğretmen açığı varken sözleşmeli öğretmenlerin ataması yapılmamaktadır. Milli eğitim teşkilat yasasından ve Atatürk Kültür ve Dil ve Tarih Yüksek Kurulunun görevleri arasından Atatürkçü Düşünce sistemini savunma, Atatürk ilke ve devrimlerine bağlı insan yetiştirme bölümleri kaldırılmaktadır. Adeta ATATÜRK adı toplumun hafızasından silinmek istenmektedir. 1940’lı yıllarda Köy Enstitülerinin kaldırılmasıyla başlayan geriye gidiş günümüzde de Öğretimde Birlik Yasasının delinmesi gayretleriyle aynen sürdürülmektedir.

Atatürkçü Düşünce Derneği Fatsa Şubesi olarak 24 Kasım gününün öğretmenlerin sorunlarının dile getirildiği, bu sorularının çözüldüğü ve öğretmenlerimize yeni haklar verilerek toplumsal saygınlıklarının arttırıldığı, ekonomik ve sosyal yönden rahatlatıldığı, eğitim ve öğretimin laik olma özelliğinden asla ödün verilmeyeceğinin bir kere daha ifade edildiği, öğretmenlerimize grevli, toplu sözleşmeli sendika hakkının verildiği bir gün olarak anılmasını istiyoruz.

Bu istek ve inançla Sevgili Başöğretmenimizin ölümünün 74. yılında bir kez daha anısı önünde saygı, minnet ve şükranla eğiliyor, O’nu özlemle anıyor, tüm eğitim şehitlerine Tanrı’dan rahmet, emekli olanlara sağlık ve esenlikler diliyor, tüm öğretmenlerimizin Öğretmenler Gününü kutluyoruz”

                                                          Mustafa Kemal ERKEN

                                                                   Şube Başkanı

                                                ADD Fatsa Şubesi Yönetim Kurulu Ad.

                                                                      

 

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde