03 Mayıs 2024

Karamolla: “Devlet Olmasa 2.5 TL’den Fındık Alırlar”

  • PDF

omerkaramolla 640x428

Fatsa Ticaret Borsası Başkanı Ömer Karamolla, ihracatçıların korkudan fındığı 4 liranın altına düşürmediğini ifade ederek “Devletten korkmasalar 2,5 liraya fındık alırlar” dedi.

Fatsa Ticaret Borsası Başkanı Ömer Karamolla, fındık piyasasında yaşanan gelişmelerle ilgili ihracatçıları ve ziraat odalarını adeta topa tuttu. Fındığın en büyük sıkıntılarından birinin ziraat odalarının yanlış politikaları olduğunu belirten Karamolla, diğer sıkıntının ise ihracatçıların fiyatlar üzerindeki etkisi olduğunu söyledi. Karamolla, İhracatçılar korkusundan fındığı 4 liranın altına düşürmediler. Devletten korkmasalar 2.5 liraya fındık alırlar” diye konuştu.

“700 Bin Ton Dediler”

Ziraat odalarına da yüklenen Karamolla, “Fındığın en büyük sıkıntısı zamanında ziraat odalarının yanlış rekolte açıklamalarıdır. 700 bin ton fındık rekoltesi var dediler. Ben bulamadım 700 bin ton fındığın nerede olduğunu. Bu zamana kadar 300 bin tescil edilmiş. Bunun 200 bin tonu ihraç edilmiş. Toplasan 550 bin ton fındık zor olur. Biz konuştukça kötü oluyoruz. Ziraat Odaları ve İhracatçılara sormak lazım. Giresun Ziraat Odası Başkanı Özer Akbaşlı bu konuları çok biliyor. Birinci ayda yeniden karanfil sayımına çıksınlar. 7 lira olan fındığın 4 liraya düşürülmesi kime yaradı? Devletin stopajdan KDV’den kaybı var. Bu paralar kimin cebine girdi sormak lazım” şeklinde konuştu.

“Borsalara Sormuyorlar”

Lisanslı depolarla ilgili açıklamalarda bulunan Karamolla, “Ünye ve Düzce’de lisanslı depo kuruldu bize kimse bir şey sormadı. Sadece 2 ton fındık aldı. 20-30 kişi bu depolarda çalışıyor. Ünye, Fatsa, Ordu, Giresun ve Trabzon’daki borsalara bir şey sormadan gidip oraya depo kurdular. Kocaman depolar boş halde duruyor” dedi.

Devletin doğrudan gelir desteği yerine fındığa sahip çıkmasını isteyen Karamolla, “Devlet doğrudan gelir desteği vermesin fındığa sahip çıksın. Vatandaş 4 liraya fındık satıyor. 1.5’da devlet veriyor fındık 5.50 liraya geliyor. 4.75 fındığın zaten maliyeti var. Fındık sezona 3.80 liradan sezona başladı. Vatandaşa yazık. Bunu kimse sorgulamıyor. Herkes cebine girenin derdinde. Geçen yıl ihracatçıda zarar etti manavlarda zarar etti” diye konuştu.

“Hesabını İhracatçılar Versin”

İhracatçılara da yüklenen Fatsa Ticaret Borsası Başkanı Ömer Karamolla, “Fındığın hesabını ilk 20’deki ihracatçılara sorsunlar. Temmuz ayında 730 dolara ihracat yapılmış. 12 bin ton iç fındık satılmış. Bu 24 bin ton kabuklu eder. Vagonu 73 bin dolara satılan fındığı 4 bin 300 liraya alırsan, bu para kimin cebine gitti diye sorulması gerekir. Temmuz Ayı’nda ne kadar ihracat yapılmış sorsunlar. Kimse kimseyi kandırmasın. İhracatçılar korkusundan fındığı 4 liranın altına düşürmediler. Devletten korkmasalar 2.5 liraya fındık alırlar. Biz fiyat alıyoruz. 4.50 lira olan fiyatın stopaj ve maliyetini düşünce 4.40 liraya fındık alıyoruz. Ünye ve Ordu Ticaret Borsalarına baktığımızda fiyatları 4 bin 300 lira olarak açıklıyor”

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde