04 Mayıs 2024

Karataş: “Üyelerimiz Vize Verirse Yeniden Göreve Talibim”

  • PDF

tayfunyenidenadayy

Fatsa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Tayfun Karataş, bölgemizdeki ekonomik durum, iş istihdamı, eğitim konularuında bazı açıklamalar yaparken Yüksekokula açılması talep edilen Moda Tasarım ve Hazır Giyim bölümlerinin üniversite senatosundan geçtiğini müjdeledi. Karataş Ayrıca Şubat’ta yapılacak olan oda seçimlerinde tekrar aday olacağını da açıkladı.

İlk olarak ilçemizdeki ekonomik durumu ele alan Karataş piyasaların Mart ayında bir rahatlamaya kavuşabileceğini ifade etti.

“Fındık Arzulanan Fiyata Ulaşmadı”

Karataş: “Piyasada genel anlamda bir durgunluk var. Birkaç sektör dışında çoğu sektörde bir durağanlık söz konusu. Bölgemizde fındıkta arzulanan fiyatın oturmaması piyasadaki beklentiyi ne yazık ki karşılamıyor. Tabi ki fındık fiyatı düşük seviyede olunca bundan dolayı arz talep dengesine bağlı olarak düşüş gösterdi. Buna bağlı olarak bizim esnaflarımızın çoğu borçlanmalarını yılsonuna doğru yaptı. Ancak aynı oranda borçlarını tahsil edemedi; buna bağlı olarak cirolarında hep düşüş oldu. Cirolarda düşüş olunca diğer taraftan sıkıntılarıyla baş başa kaldı. Birçok insanımızın geliri bankalar tarafından ipotek altında, bu da piyasanın durgunlaşmasına neden oldu. Eğer fındık istenilen fiyata ulaşsa elbette yine daralma olur ama bu kadar olacağını düşünmüyorum.

“Psikolojik Bir Baskı Var”

İşin diğer psikolojik tarafı ise istenilen fiyata ulaşsa insanlarda rahatlama olup alma yolunda olacaktı. Bu da ister istemez esnafımızı bir hareketliliğe götürecekti. Fakat bu da olmayınca psikolojik bir baskı buna ilave olunca piyasada bir daralma söz konusu oldu. Tabi piyasada şu anda olmazsa olmaz diye düşündüğümüz 5084 sayılı kanunu şu anda bir muamma ama buna hükümetin bir çözüm bulacağını düşünüyorum. Şu anda bu sıkıntılı döneminde gelir gider dengesini iyi ayarlayan esnafımızın bu dönemi atlatacağını düşünüyorum.

“Mart Ayında Bir Rahatlama Olur”

Mart ayına kadar piyasaların böyle gideceğini düşünmekteyim. Mart ayında destekleme adı altında ödemeler yapıldığı takdirde piyasada kısmi bir rahatlama olacağını düşünmekteyim. Devletin organlarına geçen yıla oranla baktığımızda birçok azalmaların olduğunu bir hakikat. Sonuç itibariyle geçen yıla oranla baktığımızda toplam ihracat hacmi düşüş sergilemiş. Tabi bir yandan da geçen yıla oranla bakıldığında faizlerde indirimlerinde düşüş olması önemli avantaj. Ama ne kadar indirim olursa olsun alıcı olmadığı takdirde satışın gerçekleşme noktasında faiz indiriminin çokta büyük bir katma değer yaratmıyor yani piyasaya farklı noktalarda sıcak para akışını sağlaması lazım. Bu noktada bölgemiz açısından en önemli unsur olarak düşündüğüm destekleme paralarının zamanında yatırılmasının doğru olacağını en azından insanlarımıza az da olsa bir nefes aldıracağını düşünmekteyim. Diğer taraftan 5084 sayılı kanun uzatılırsa şu an bir muamma konusu çünkü bu yasadan faydalanan ciddi işletmeler var, bölgemizde bu yasa uzatıldığı takdirde kafalardaki oluşan soru işaretlerinin silineceğini düşünmekteyim. Şu an zaman zaman yapmış olduğum esnaf ziyaretlerinde esnaflarımızın şu an işlerinde çok ciddi anlamda düşüşler olduğunu, kimi esnafımızın bazı günlerde nerdeyse siftah yapamayacak konuma geldiği görünmekte. Bu durumda önümüzdeki aylarda bu durağanlık dönemini umarım atlatırız ve esnaflarımızın gerek kasalarına gerekse cirolarına artışın sağlanır diye düşünüyorum. Ama dediğim gibi bunun olabilmesi için kesinlikle farklı kanallar tarafından sıcak para akışının sağlanması gerekiyor. Aksi takdirde geliri olan birçok insanın ipotek altında olduğunu düşünürsek esnafımızın durumu daha da kötüye gider. Şu anda esnaflarımız borçlarını tahsil etmekte dahi güçlük çekiyor. Dolayısıyla bu bir döngü vatandaştan alamıyor kendi borcunu ödeyemiyor. Bunlar böyle olunca kendi borcunu ödemek için gidiyor bankadan kredi çekerek ödeme yapmayı düşünüyor sonuç olarak çekilen kredinin de ödenmesi gerekiyor bunun olabilmesi içinde ticari hacmin yüksek olması gerekiyor. Ama baktığımız zaman ticari hacim çok düşük ve 2012 yılının en zor ayını yaşıyoruz.

“Son 6 Ay Çok Sıkıntılı”

İlk 6 aya göre değerlendirme yapacak olursak ilk 6 ay ile ikinci 6 ay arasında çok büyük fark var. İlk 6 ay daha rahat bir piyasa varken ikinci 6 ayda ne yazık ki aynı oranda bir rahatlık söz konusu değil. Umuyoruz 2013 yılı başta faaliyet gösteren ticari işletmelerimize, esnaflarımıza hayırlara vesile olur. Diğer taraftan bölgemize ve ülkemize hayırlı olur çünkü gerçekten bakıldığında Avrupa’da krizler almış başını giderken neredeyse ülkeler iflas edecek duruma gelmişken onlara göre baktığımızda gerçekten ülke olarak iyi durumdayız. Ama ileriye doğru tedbirler alınması gerektiğini düşünmekteyim bu tedbirlerin de hükümetimiz tarafından bir an önce yapılacağından şüphem yok. İnşallah 2013 yılı ülkemiz ve bölgemiz adına hayırlı olur temennilerim bu yönde.

“Hedefimiz 500 Kişi”

Kurslarımızda bu yılın sonunda tekstil bölümündeki 50 kişiyi mezun ediyoruz. 2013 yılına mezun ettiğimiz 50 kursiyerimiz yeni işleriyle başlayacaklar. Aralık 31’de kursları bitiyor Allah izin verirse de 7 Ocakta işlerine başlayacaklar. 15 tane de aşçılık kursunda kursiyerlerimiz var onlarında 1 Şubat itibariyle kursları bitecek. Böyle bir şeye vesile olmak kurumum adına çok memnuniyet verici bir durum diye düşünüyorum. Daha kursun bitmesine 3 hafta olmasına rağmen şu anda 100 kişiye yakın yeni kurs için başvuru yapan var. Bu da şunun göstergesi demek doğru şeyler yapınca, doğru şeyleri ortaya koyunca insanlar ve işletmeler adına ne kadar doğru bir proje olduğunu görebiliyoruz. Hedefimiz 500 kişiyi eğitip, kalifiye hale getirip iş sahibi haline getirmek.

“Yüksekokula 2 Bölüm Açılıyor”

Diğer taraftan bunlara paralel doğrultuda gelişen yüksekokulda 2 tane bölüm senatodan geçti. Bu Fatsa’da önemli bir olay diye düşünüyorum. Toplamda 400 tane öğrenci de orada eğitim görecek; bu 2 bölümün açılmasında pay sahipleri olarak en başta Ticaret Odası olarak biz gelmekteyiz. Bu noktada bu 2 bölümü rektörlüğe sunduk yüksekokul müdürümüz buna sıcak baktı. Açılmasını istediğimiz bölümler Moda Tasarımı ve Hazır Giyim. Her iki bölüm toplamda 400 tane öğrenciye eğitim verecek rektörümüz buna onay verdi. Bunun yanı sıra bu iki bölüm isteğimiz senatodan da geçti şu anda YÖK’ten onay beklemekteyiz. Bu 2 bölümün olması gerek burada faaliyet gösteren sektörler açısından gerekse yüksekokuldaki öğrenci sayısının işlevselliğini artırması açısından çok büyük bir şans olarak değerlendiriyorum.

“Fiziki Yapı Yetersiz”

Okulda fiziki yapı yetersizliği var, fiziki yapının yeterliliğine kavuşması için 4 kurum bir araya gelerek bunu sağlayacağız. Başta Organize sanayi bölgemiz bunun için ciddi bir maddi kaynak sağlıyor. Ek bir bina yapılmasına büyük destek oldukları için başta valimize, kaymakamımıza ve başkanımıza teşekkür ediyorum. Bununla beraber bittiği zaman önümüzdeki öğretim yılında bu 2 bölüm de hizmete girecek. Şu anda müteahhit projelerini bitirdi ve iş yapım aşamasına geldi. Bu sadece bölgemizde iş alanına bir şeyler kazandırmak değil aynı zamanda eğitim anlamında da verdiğimiz desteği göstererek eğitim noktasında da bir yere gelebilmesini de sağlamak için bu tarz çalışmaların içinde yer alıyoruz. Dolayısıyla her iki bölümün başta bölgemiz insanlarına ve daha sonrasında ülkemize hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum.

“Birtek Fatsa’da Var”

Özellikle Moda Tasarımı bölümünün Karadeniz bölgesinde sadece burada olması bizim için büyük bir avantaj diye düşünüyorum. Hazır Giyim bölümünün de tekstil bölgemizde kalifiye eleman sıkıntısını çözmek için yardımcı olacaktır. Eğitim ile sanayinin her zaman iç içe çalışması arzu edilir bu da bunun göstergesi olacak. Karadeniz bölgesinde ilk defa gerçekleşecek ve bunu gerçekleştirmesine sebep olmakta kurum adına mutluluk veriyor. O yüzden Ticaret Odası ne iş yapar diyenlere aslına bakarsanız az önce saydığım düşünceleri ortaya koyduğumuzda gerçekten neler yaptığını görüntülemekteyiz.

“2013 Sonunda bitecek”

Bir de malumunuz Ticaret Odası olarak kaba inşaatımız bitti Allah izin verirse 2013 yılının sonu gibi yeni binamızda hizmet vermeyi düşünüyoruz. Bu yeni binamızda gerçekten sunacağımız mekânlarla, ortaya koyacağımız hizmet anlayışıyla bölgenin öne çıkan bir odası idik bunu daha da üst seviyelere çıkartacağız. Çünkü sonuç itibariyle Karadeniz bölgesinin en büyük Ticaret Odası Fatsa’da yapılıyor.

“Tekrar Göreve Talibim”

Seçimlerde adayım yaklaşık 4 yıldan beri bu kurumun artısıyla, eksisiyle büyüklerimizden almış olduğumuz bu kurumu elimizden geldiği kadar bizimde heyecanımızla birleştirerek ortaya bir şeyler koymaya çalıştık. İnşallah başarılı olmuşuzdur amacımız bunu devam ettirmek çünkü hedeflerimiz var. Bölümler açarak öğrenci sayısını artırmak gibi, organize sanayi bölgesindeki fabrika sayısını artırarak işsizlere iş kapısı olmak gibi yani alt alta toplayabileceğimiz çok hedeflerimiz var. Yapılabilirliğini düşündüğümüz reel hedefler bunları devam ettirmek için üyelerimizde bir dönem daha şans, bir dönem daha vize istiyorum. Bu noktada önce Allah’a sonra da üyelerimize güveniyorum. Bir dönem bizi konuma layık gördüler hepsi sağ olsunlar inşallah bir dönem daha bizleri layık görürlerse elimizden geleceği, dilimizin döndüğü kadarıyla hem odamızı en iyi şekilde temsil etmek hem de bölgemize en iyi hizmetleri kazandırabilmek için uğraş ve çaba içerisinde olacağız arkadaşlarımla beraber. Sonuç olarak başarılarımız şahsımın başarısı değil ekibimin başarısı burada ki her arkadaşımızın başarı da bir payı vardır. Eğer tekrar bizi layık görürlerse bu çıtayı olması gerektiğinden daha fazla yukarıya çekmek için uğraş vereceğimizden hiç şüpheleri olmasın.

tayfunyenidenaday

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde