28 Mart 2024

ORAHED (ORDU AİLE HEKİMLERİ DERNEĞİ) uyarıyor!

  • PDF

aehek24-7-2013AİLE HEKİMLİĞİ BİTİRİLİYOR

Bu da oldu, Sağlıkta dönüşümün en önemli ayağı aile hekimliği uygulaması, aile hekimlerinin hastanelerde nöbetçi hekim dolgusu olarak kullanılmak istenmesi nedeniyle bitirilme noktasına geldi...

Sağlıkta dönüşümün en önemli ayağı ve vatandaşların sağlık sisteminden en çok memnun oldukları aile hekimliği uygulamasının geleceği karardı... Aile hekimliği uygulamasını dolgu malzemesi olarak görerek, başarısız yönetim anlayışı ile hastaneleri idare edemeyen Kamu Hastaneler Birliğinin kontrolündeki Hastanelerde ikinci bir görev olarak acil hekimlik görevi vermeye çalışan yeni düzenlemeleri kabul etmiyor ve yetkilileri uyarıyoruz, aile hekimliği biterse vatandaş memnuniyeti de biter. 

Bugüne dek koruyucu sağlık hizmetlerinde çok başarılı olan, aşı oranlarında Avrupa ortalamasının üzerinde % 97 başarı oranı olan, anne ve bebek ölümlerini yarı yarıya azaltan, halkın sağlık sisteminden memnuniyetinin % 80'e çıkmasını sağlayan aile hekimliği uygulamasında geri adımlar atılmaya başlandı. Atılan geri adımlar ve aile hekimliğinden vazgeçilmesi ile Aile hekimliğinden olduğu kadar geleceğimizin teminatı çocuklarımızın sağlık kontrolleri, bulaşıcı hastalıklardan koruyucu aşıları, erişkin vatandaşlarımızın kronik hastalıklarının yakından takip ve tedavileri aksayacak, vatandaş memnuniyetinden geri dönüşler başlayacak, sağlık sisteminden halkın memnuniyeti azalacaktır. Kendi çalıştıkları hastanelerde nöbet tutmak istemeyen hekimlerin yerine hastane acillerinde dolgu malzemesi olarak kullanılmak istenen aile hekimleri, bir gün önce nöbetten çıktığından bitkinlik içinde, hastalarınca ulaşılamaz olacak. Aşılamalar, izlemler, koruyucu ve tedavi edici sağlık hizmetleri aksayacak, vatandaş memnuniyeti azalacaktır. Vatandaşlarımıza da seslenmek istiyoruz; aile hekimliğinde sona geliniyor, eski sağlık ocağı sistemine dönmemek için lütfen Aile hekiminize sahip çıkınız. Aile hekimliğini anlamayan ve önemsemeyen Sağlık Bakanlığı,  Aile hekimliğini bitirmenin ve hasta memnuniyetini çökertmenin sorumlusu SİZ olabilir misiniz?

Biz Aile hekimleri her zaman hastaların yanında olacağız, zamanımız ve gücümüz yettiğince, Sağlık Bakanlığı izin verdiği müddetçe onlar için aile hekimliği yapmaya devam edeceğiz Bakanlık tarafından da teşkilat olarak bile tamamen ayrıldığımız kurumların yönetim zaafiyetlerinden doğan aksamalarda, kendi hastanelerinde nöbet tutmak istemeyen hekimlerin yerine nöbetçi hekim olarak çalışmayacağız. Dünyanın hiçbir ülkesinde Aile hekimlerine, başka bir kurumda başka bir hekimin yerine onun görevleri yaptırılmamaktadır… Bunun bir örneği yoktur.

Sağlık Bakanlığı 2013 yılı başında yayınladığı yönetmelik ile aile hekimlerine hangi şartlarda hastanelerde nöbet tutturulabileceğine dair kriterler ayrıntılı ve şeffaf bir şekilde belirlenmiştir. Oysa son yönetmelik ile önceki açık kriterler ortadan kaldırılarak muallak cümlelerle tüm inisiyatif sağlık bakanlığının tekelinde toplanmıştır. Bu kabul edilebilir ve demokratik bir ülkeye yakışır bir uygulama değildir. Bizde bunu kabul etmiyoruz. Son kez uyarıyoruz.! Aile Hekimliği uygulamasına sahip çıkın.

Halkın sağlığı için Aile Hekimliği uygulamasına sahip çıkmaya ve Halkın yanında olmaya devam edeceğiz. Gerektiği noktasında, Hukuksal ve Eylemsel tüm haklarımızı savunacağımızı ve bundan geri adım atmayacağımızı kamuoyunun bilgisine sunarız.

ORAHED (ORDU AİLE HEKİMLERİ DERNEĞİ)

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde