25 Nisan 2024

Ev Hanımları Yoğun İlgi Gösterdi

  • PDF

hlk20-11-2013Ülkemizde Karbon monoksit zehirlenmelerinden dolayı meydana gelen vakalar artış göstermekte. Bu bağlamda üzücü olayların yaşanmaması için Fatsa Aile Toplum Sağlığı Merkezi tarafından ev hanımlarına yönelik 'Karbonmonoksit Zehirlenmemeleri' konulu bir sempozyum sergilendi. 
Fatsa Halk Eğitim Merkezi Toplantı salonunda Aile Toplum Sağlığı Merkezi tarafından organize edile 'Karbon monoksit Zehirlenmemeleri' temalı etkinliğe çok sayıda ev hanımı yoğun ilgi gösterdi.

"112 Acil' Servisini Arayın"
Hangi tip soba olursa olsun, soba yanarken uyunmaması gerektiğinin uyarısını yapan Fatsa Toplum Sağlığı Merkezi Hemşiresi Müzeyyen Dutkan, "Yatmandan önce soba söndürülmelidir. Karbonmonoksit zehirlenmemelerinin belirtileri, yorgunluk, halsizlik, baş dönmesi, baş ağrısı, uyku hali, bulantı ve kusma, görme bulanıklığı, huzursuzluk gibi olmaktadır. Bu belirtileri hissettiğinizde pencere ve kapıyı açın, odaya temiz hava girmesini sağlayın ve '112 Acil' servisini arayın" diye uyardı.

" Zehirlenmeler Olabilir"
Lodoslu ve fırtınalı havalarda soba yakılmamasına dikkat çeken Sağlık Merkezi Hemşiresi Müzeyyen Dutkan, "Rüzgâr yönüne göre yön değiştiren baca kapakları takılmalı. Soba yanarken uyumayın. Eğer bu uyarıları dikkat edilmez ise Karbonmonoksit zehirlenmeleri meydana gelebilir. Karbonmonoksit kömür, petrol, doğalgaz ve odun gibi yapısında "karbon" bulunan yakıtların tam olarak yanmaması sonucu oluşan ve bu yakıtların yanması sonucu oluşan dumanda yer alan bir gazdır. Belirtilen yakıtların kullanıldığı yerlerdeki baca sistemlerinin iyi çekmemesi, yangınlar ve araçların kapalı garajlarda çalıştırılması gibi durumlarla, rüzgârlı ve fırtınalı havalarda karbonmonoksit birikimi olabilmektedir. Böyle yerlerde uzun süre kalan kişiler de bu gazı soluduğundan zehirlenmeler ortaya çıkabilmektedir" dedi.

"Otomobil Tamircileri Risk Altında"
Karbonmonoksit zehirlenmesinde kimle risk altında olduğuna da değinen Hemşiresi Müzeyyen Dutkan, "Trafik polisleri, İtfaiye çalışanları, Kapalı garajlarda çalışanlar, Çelik endüstrisi çalışanları, Boya temizleme işlerinde faaliyet gösterenler, Kalorifer kazan dairesinde çalışanlar ile Otomobil tamircileri meslek olarak risk altındaki kişiler Karbonmonoksit zehirlenmesinde kimle risk altında olanlar" diye söyledi.

"Vücutta Uyuşmalar Oluşuyor"
Ayrıca, Karbonmonoksit zehirlenmeleri çocuklar, yaşlılar, kalp hastalan, akciğer hastaları ve anemik hastalar ile gebe kadınlarda daha çok risk teşkil etmekte olduğunu söyleyen Müzeyyen Dutkan, "Karbonmonoksit, solunduktan sonra akciğerler vasıtasıyla kana geçer. Kanın, dokulara oksijen taşıyan kısmı olan "hemoglobin" isimli molekülü ile birleşerek "karboksihemoglobin" olarak ifade edilen bir bileşik oluşmaktadır. Bundan sonra kan artık hücrelere oksijen taşıyamaz ve zehirlenme belirtileri ortaya çıkar. Akut zehirlenmelerde; Şiddetli baş ağrısı, güçsüzlük ve halsizlik, baş dönmesi, görmede kayıp, unutkanlık, bulantı ve kusma, göğüs ağrısı, bayılma, dikkat bozukluğu, vücutta uyuşmalar olmaktadır. Kronik Zehirlenmelerde ise, şiddetli baş ağrısı, bulantı ve kusma, karın ağrısı, halsizlik ve sersemlik hissi, uyuşmalar, göz kararması, unutkanlık, huzursuzluk, denge bozukluğu meydana gelmektedir" şeklinde konuştu.halk20-11-2013

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde