27 Nisan 2024

FATSO Başkanı Karataş: “Sorumluluk Yüksek Rekolte Açıklayanlarındır”

  • PDF

tayfun karatasFatsa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Tayfun Karataş, piyasalarda Eylül ayında beklenen hareketliliğin yaşanmadığın ı belirterek, üreticiler ve esnafların büyük sıkıntı içerisinde olduğunu ifade etti.

Fındık fiyatının maliyetin altında olmasının piyasaları bu duruma getirdiğini kaydeden Karataş: “Piyasaların Eylül ayında hareketleneceğini düşünüyorduk tabi bu fındığın durumuna endeksli bir tahmindi. İstenen seviyede bir fiyat aralığı yok. Fındık maliyetin altında rakamlardan alınıyor. Dolayısıyla vatandaş da en doğal hakkı olarak bu fiyata ürününü satmıyor. Piyasaya fındık inmeyince çiftçilerimizin borçları ödenmiyor. Sıcak para akışı olmadığı için de piyasa donuk bir duruş sergiliyor.

“Esnaflar Alacaklarını Tahsil Edemiyor”

Esnaflarımız da alacaklarını tahsil edemiyorlar, ciro artışları olmuyor. Bu dönem istediğimiz hareketlilik sağlanmadı. Genel olarak baktığımızda fındık mevsimi piyasalara olumlu olarak yansımadı. Umuyoruz ki bu süreç çok uzamaz. Borçlu ya da alacaklı olan esnaflarımız var. Alacağına göre yatırım yapmış olan insanlarımız var. Bu borçlar ve alacaklar tahsil edilmediği sürece tamamen dengesiz bir piyasa yaşanacak.

“İhtiyaç Kadar İndirsinler”

Fındık fiyatı istenen seviyelere ulaştığında da piyasalarımızın hareketleneceğine inanıyorum. Ancak fındığın maliyetinin de altında bir rakamla sezona başlaması üreticilerimiz başta olmak üzere bölgemizdeki her sektörü etkiledi. Buna sadece kasaya giren para olarak bakmamak gerekiyor. İnsanların psikolojilerini ve bu ruh hallerinin eve yansımasını, aile içindeki durumunu da düşünmek gerekiyor. Benim üreticilere mesajım ihtiyaçları kadar fındık indirmeleridir. Sonuçta eğer borçları varsa borçları kadarını indirip geri kalanını ellerinde bekletsinler. Ancak borçların ödenmesi gerekiyor ki esnaflarımız da rahat bir nefes alsın.

“Yüksek Rekolte Açıklayanlar Sebep Oldu”

Bundan birkaç ay önce 700 bin ton rekolte açıklayanların yüz ifadelerini ve ruh hallerini görmek istiyorum. Üreticiyi de esnafı da bu hale düşüren yüksek rekolte açıklamasıdır. Daldaki gibi fındık çuvala yansımadı. Üreticilerimizin ifadesine göre en fazla 500 bin ton rekolte var. Rekolteyi 700 bin ton açıklayan kişiler bölgemizi bu darboğaza sürüklemişlerdir.

“Fiyat Politikası Şart”

Önümüzdeki senelerde de bu tartışmaları ve ekonomik sıkışmaları yaşamamak için fındıkta iyi bir fiyat politikası olması gerekiyor. Bunun hem üreticiye, hem ihracatçıya hem de esnafa büyük katkıları olacaktır. Kısacası bu işte fındıkla ilgili bilgi sahibi ve üzerine vazife olan insanların fındıkla ilgili açıklamalar yapması gerektiğine inanıyorum” diye sözlerini noktaladı.

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde