27 Nisan 2024

Fatsa ziraat Odası Mühendisi Nacak: “Amerikan Beyaz Kelebeği’yle Mücadelede Bize Danışın”

  • PDF

ziraat odasiSon zamanlarda çiftçilerin özellikle de fındık üreticilerinin en büyük dertlerinden biri de Amerikan Beyaz Kelebeği. Bu zararlı böcek ilçemizde yeni görülmeye başladığı için üreticilerimizin bu zararlıyla mücadelede tecrübeli olmaması bahçelerin zarar görmesine neden oluyor.

İlçemizde yeni görülen bu zararlıyla ilgili Ziraat Odası da sürekli üreticilere uyarılarda bulunuyor. Fatsa ziraat Odası Ziraat Mühendislerinden Serap Nacak, üreticileri Amerikan Beyaz Kelebeği’yle mücadele konusunda uyardı.

Amerikan Beyaz Kelebeği ile 3 dönemde mücadele edildiğini belirten Nacak: “İlçemizde daha önceki yıllara oranla daha fazla görülmeye başladı. Kelebek gibi uçma kabiliyeti olan bir zararlı olduğu için zamanla ormanlardan da gelebiliyor. 3 dönemde bu zararlıyla mücadele ediliyor. Bölgemizde bilinen bir tür olmadığı ve yeni yeni görüldüğü için çiftçilerimiz bu zararlıyla mücadelede pek tecrübe sahibi değil. Mayıs ayında 1. dönem mücadelesi oluyor. Bu dönemde daha küçük oluyorlar. 2. dönem Temmuz Ağustos aylarında mücadelesi veriliyor.

“Son Çare Yakmak”

Eylül ayında da son dönem mücadelesi başlıyor. Son dönemde ilk 2 dönemde olduğu gibi ilaçlı mücadeleyi tavsiye etmiyoruz. Çünkü bu dönemde yumurtalarını bırakmış oluyor. Bulunduğu dalı ağ gibi sardığı için hemen fark edilebiliyor. Bu dönemde bulundu yer kesilip yakılmak suretiyle mücadele ediliyor. Yakılmadığı takdirde bıraktığı yumurtalar ürün döneminde çok daha büyük sorunlara yol açabiliyor. Bu zararlı örümcek ağı gibi dalı sarıyor ve larvalar bu ağın içerisinde kalan yaprakları yiyerek besleniyor ve ağacın kurumasına neden oluyor. Dalı kesip bir kenara atmayı kesinlikle tavsiye etmiyoruz. Kesilen ve zararlıyla sarılmış olan dalı yakmak gerekiyor.

“Bilinçsiz İlaçlama Yapılmamalı”

Bir değer zararlı olan filiz güvesi de aynı şekilde bu aylarda mücadelesi mümkün oluyor. Bu zararlının mücadelesi bu ayda başlıyor. İlaçlı mücadeleyle bu zararlıdan kurtulmak mümkün.

Bahçesinde herhangi bir zararlıyla mücadele etmeye çalışan çiftçilerimiz eğer tür hakkında bilgi ve tecrübe sahibi değilse bize başvurarak bilgi alabilirler. Üreticilerimize kapılarımız ardına kadar açıktır. Bilinçsiz ilaçlama kesinlikle yapmasınlar. 

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde