28 Mart 2024

Karataş “İstihdama Katkı Sağlıyoruz”

  • PDF

tyfn26-3-2014Ülkemizde açıklanan işsizlik oranı bu ay itibari ile %10 oranında çıktı. Bir önceki dönemlere göre bir yükseliş söz konusu. Ülkemizde yaşanan son olaylarında bunu tetiklediğini düşünüyorum. ister istemez şu an tüketici kesimi, yani alım gücü olan kesimi esnafı bu olayların etkilediği görüşündeyim.

Bütün bu olayların en fazla etkilediği kısım ise istihdamdır. Bir diğer etkileyen konu ise 5084. Kanun yasasıdır. 5084 ile çok örtüşmeyen bir teşvik çıktı. Dolayısı ile bu da iş yerlerinde maliyetin artması durumuna yol açtı. İşsizliğin artmasında bu kanun maddesinin etkisi olduğunu düşünüyorum. ister istemez işçi çıkışları oldu bunu biliyoruz. Daha sonrasında ülkede bir 17 Aralık sıkıntısı yaşandı. Giderlerin artması, işlerin gerilemeye başlaması piyasada durgunluk yaşanması ve piyasalarda bir tedirginlik ortamı yaşanması ile birlikte en fazla gider olarak görünen işçi sayılarında bir azaltma gösterildi. İşten çıkarımlarda bir artış oluştu. İç piyasaya bağlı ticaret yapan insanlar bu olaylardan ciddi manada etkilendi ama dışa dönük, ihracata dönük üretim yapan firmalarda çok fazla bir etkilenme olmadı. Bunun en somut örneğini organize sanayi bölgelerinden görebiliyoruz. Organize sanayideki firmaların %90’ı ihracata yönelik üretim yapıyorlar. Avrupa ve dünya pazarlarında önemli bir talep daralması olmadığı için artı doların yükselmesi ihracatçı açısından bir avantaj doğurduğu için daha fazla rekabetçi oldu, işlerinde herhangi bir eksilme veya azalma söz konusu olmadı. O yüzden gerek organize sanayi bölgelerindeki firmalarda mevcutla beraber zaman zaman istihdam da artışlar bile yaşandı.

Fatsa Organize Sanayimizdeki büyüme çalışmalarımız da devam ediyor. Bu hafta itibari ile Devler Su İşleri Genel Müdürlüğünden en yazılı cevabı bekliyoruz. Bu gün yarın gelmek üzere. Fizibilite raporu ve kurumların olur raporu ile birlikte bakanlığa müracatımızı yapacağız. Şu an baktığımız zaman 26 tane fabrika üretimde. 4-5 tane ise inşaat halinde firmalarımız var. Bu noktada bakıldığında bu toplam 25 fabrikalarımızda 2800 civarında bir istihdam sağlanmakta, 5 fabrika da yıl sonuna doğru üretime geçtiğinde toplamda 3.000 üzerindeki kişi Fatsa Organize Sanayi Bölgesinde istihdam ediyor olacak. Bu da Fatsa ekonomisi için büyük bir fayda sağladığı anlamı taşımaktadır. Allah nasip ederse büyüme sahası da faliyete geçerse önümüzdeki yıllarda 8.000 kişi civarında istihdamın sağlanacağını düşünüyorum. bu da şu demek artık 100.000 nüfüslu Fatsa’da ekonomide yarıya yakın kısmı sanayileşme noktasında büyük bir adım atıldığının en somut örneği olacaktır. O yüzden amacımız sanayileşme noktasına hız katabilmek için Organize Sanayi Bölgesini büyütmektir.

2009 yılından bu yana baktığımızda Organzie Sanayi ile birlikte istihdam oranında %500 oranında bir artış olmuştur. Türkiye’de istihdam alanında 5 yılda %500 artış gösteren bir Organize Sanayi yoktur. Bu noktada hükümetimizin çıkarmış olduğu teşviklerin çok büyük katkısı olmuştur. Bunun yanı sıra Valimiz Kenan Çiftçi, Kaymakamımız Bekir Atmaca ve Belediye Başkanımız Hüseyin Anlayan’ın da büyük katkı ve emekleri vardır. Ticaret odası olarak ta Organize Sanayi Bölgesindeki yatırım ve kalkınmanın sağlanması için bizim de çok büyük bir emeğimiz olmuştur. niyetimiz ve hedefimiz büyüme alanlarının genişlemesini sağlayarak daha fazla istihdamın sağlandığı yılın 12 ayı ekonomik gelir elde eden bir ilçe olmayı sağlamayı hedefliyoruz.

Ülkede bir işsizlik var kabul ediyorum. Fakat bunun tamamına işsiz diyemeyiz. Ben inanıyorum ki bu oranların tamamı işsiz değil. Yarıya yakını iş beğenmediği için iş bulamayan insanlar. Diğer kısım ise gerçekten iş arıyor ama iş bulamıyor. Bu düşünceye nereden sahibim diye soracak olursanız, gün içerisinde her daim bize iş için gelenler oluyor. İş kapısı gösterdiğimiz zaman ikinci gün işten ayrılıp sebebini yol uzaklığı ve saatlerin uzunluğuna bağlıyor. Gerek türkiyenin gerekse Ordunun, Fatsa’nın sorunu iş beğenmediği için işsiz kalan insanlar. Bu gün Fatsa’da işsizlik %4.5 seviyelerinde. Ordu’ya göre işsizlik oranı daha düşük bence bu da Fatsa için sevindirici bir durum.

Tüketen değil üreten toplum olmak için çalışmalarımız dört yıldır hızlı bir şekilde devam ediyor. Bu noktada gerçekten yapılan çalışmalarda Fatsa Ticaret Odasının katkıları büyüktür. Bizim çalışmalarımız sadece istihdam alanlarında değil. Biliyorsunuz, Üniversiteye iki bölüm daha kazandırılmasında önemli bir etken olduk. Moda Tasarımı ve Hazır Giyim bölümleri şu anda Fatsa Meslek Yüksek Okulunu kazandırılmıştır. Toplamda 400 tane öğrenci alınacak bu bölümlere.

Ticaret odası olarak bizler sadece Sanayideki istihdamı arttırmak, Organize Sanayi Bölgesinde etkin rol oynamak ile birlikte bölgedeki eğitim için gerek alanlar oluşturma gerekse kaliteli eğitimi oluşturmak anlamında etkin rol oynuyoruz. Ticareti ne etkiliyorsa, sanayi, eğitim, sağlık bütün alanlarda uğraş veriyoruz. Elimizden gelenin en iyisi ile hizmet vermeye çalışıyoruz.

Göç veren Fatsa’nın Göç alan durumuna gelmesi bizi son derece mutlu etmiştir.

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde