28 Mart 2024

Cengiz Bıçakcı: “Önce Hekime Sonra Aktara”

  • PDF

aktarSon yıllarda kimyasal ilaçlardan uzaklaşan vatandaşlar alternatif tıp yöntemlerinden biri olan bitkisel ürünlere yönelmeye başladı. Derdine aktarlarda çare arayan vatandaşlara uyarı yine bir aktardan geldi. İlçemizde 11 yıldır aktarlık yapan Cengiz Bıçakcı, vatandaşları rahatsızlıkları ile ilgili önce uzman hekimlere gitmeleri konusunda uyardı. Bıçakcı,  “tıbbi ve bilimsel olarak rahatsızlığının ne olduğu teşhis edilmeyen vatandaşlar doktora uğramadan bitkisel ürünlere yönelmemeli” dedi.

“Önce Doktor”

Bıçakcı: “Bölgemizde vatandaşlarımız bitkisel ürünlere son zamanlarda daha fazla yönelmeye başladı. Bitkisel ürünleri tanımaya çalışıyorlar ve ilaç kullanmak yerine bitkisel iyileşmeyi tercih etmeye çalışıyorlar. Biz aktarlar da vatandaşlara yardımcı olmalıyız ama bunu kesinlikle bilinçsizce yapmamak gerekiyor. Eğer bir vatandaş gelip örneğin karın ağrısından şikâyeti olduğunu söylüyorsa öyle kafamıza göre al bu otun çayını iç iyileşirsin dememek gerek. Önce bilimsel ve tıbbi tetkiklerin yapılması ardından bitkisel ürünlere yönelinmesi gerekiyor. Böylece vatandaş karnım ağrıyor diye değil örneğin midemde reflü var ya da bağırsağımda parazit var bu nedenle karnım ağrıyor diye gelecek. Bununla ilgili faydalı bir bitki varsa da önerilecek.

“Bilinçsiz Kullanılmamalı”

Vatandaş kendi kafasına göre de bitkisel ürün kullanmamalıdır. İyileşeyim ya da rahatsızlığım geçsin derken vücudunda başka rahatsızlıklar meydana gelebilir. Bu nedenle önce hekime ardından da bitkisel ürünlere ve aktarlara gidilmesi gerekiyor. Tabii aktarların da bu konuda çok donanımlı olması gerekir. Sürekli araştırması gerekir.

“Yöremizde Çok Var”

Bizim yöremiz şifalı bitkiler bakımından çok zengin. Özellikle adaçayı, kantaron, kekik, ökseotu, altınotu (sarı yayla çiçeği) gibi bitkiler var. Mesela altınotunun çay yapılarak içilmesiyle kum ve taş düşürücü, idrar sökücü gibi faydaları var. Tabi her şifalı ot koparıp kullanılamaz. Bu otların toplanma zamanları var. Bazı bitkiler sabah, bazıları öğleden sonra, bazılar güneşin altında ve bazıları da yağmur yağarken toplanan bitkiler var. Toplanması çok önemli. Yani otu tanımak yetmiyor. Çok bilgi sahibi olunması gerekiyor.

“Kış Gelirken En Çok Zencefil”

Kış mevsiminin yaklaşmasıyla birlikte şu anda en çok zencefil tercih ediliyor. Mevsimsel geçişlerde birçok alerjik rahatsızlık ortaya çıkabiliyor. Bunlara da özellikle adaçayı, kekik çayı, kök zencefil, kök zerdeçal, tarçın, karanfil gibi bitkiler çay ya da bal ve pekmezlerle macun yapılarak içilebilir. Kimseye zarar verecek bitkiler değil. Çörekotuyla ilgili Peygamber efendimiz (s.a.v.) ölümden başka her şeye çare olduğunu söylemiştir. Bu bitkiler hastalığın oluşumunu engellemenin yanı sıra süren bir rahatsızlığın iyileşmesine de yardımcı olur” diye konuştu.aktarr

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde